divendres, 22 de març del 2019

5a Jornada d'Integració Social EDN, aquest any dedicada a la PROTECCIÓ DE MENORS

Tot és a punt per a començar la 5a Jornada d'Integració Social a l'EDN...



Durant la sessió inaugural tenim unes paraules de l'Alba Camps, delegada del govern a la Catalunya Central, d'en Jaume Casals, alcalde de Navàs, i de la Fina Vendrell, representant de titularitat de l'EDN.
Tots tres fan èmfasi a l'actualitat del tema i/o col·lectiu sobre el qual fem la 5a jornada. Els MENA, els drets dels infants, el maltractament i abusos a menors... fan que sigui un tema de permanent actualitat.



En Xavi Montes ens ha parlat del sistema de protecció de menors a Catalunya, des de la tasca dels serveis socials bàsics fins als serveis altament especialitzats com el SAIA, Servei d'atenció a la infància i l'adolescència del Bages, que ell coordina.
Ha destacat la importància del treball en xarxa per a la protecció i cura dels infants i adolescents, escenificat molt gràficament a través d'una petita dinàmica que ha fet participar als assistents.



La Meritxell Prat, educadora social i tècnica d'infància i adolescència de la Creu Roja de Manresa, ens ha parlat de la prevenció. Tot allò que pot evitar el deteriorament de les persones (en aquest cas menors) i del seu entorn vital, especialment la família. 
Ens ha parlat de dos dels projectes que coordina: el Casal-Ot, centre obert per a infants de 3 a 12 anys, i el projecte Joves Nucli Antic que treballa amb joves de 12 a 18 anys en medi obert, utilitzant el carrer, les places, patis... com a lloc de detecció, captació i treball amb els adolescents.



En la següent ponència ens han parlat de la protecció de menors en centres, en institucions especialitzades.
Per una banda Juanma Bendala, director de la Fundació assistencial Manresa, ens ha explicat què fan, com treballen i què pretenen aconseguir pels menors que tenen atesos en residències, llars... Una dada avaluativa important: aconseguir que els joves, un cop adults, no repeteixin els patrons viscuts abans de ser protegits.
I d'altra banda la Marina Parra, treballadora social del servei d'acollida i primera atenció de menors estrangers no acompanyats Al-Amal de Cal Pons (gestionat per la Fundació Diagrama), ens ha parlat del treball que realitzen amb aquests menors. Des de l'acollida fins a la sortida dels menors el centre els prepara per a poder afrontar tots els reptes que un menor, sol, no acompanyat, sense xarxa familiar i social, per a poder tirar endavant de manera positiva en la nostra societat.



En la taula rodona que hem tingut a continuació, formada per l'Albert Obradors i l'Antònia Barat (pares d'acollida), la Joana Pujolar (que va ser adoptada amb pocs dies de vida), el Joan Estruch (pare adoptant) i la Sara Albareda (mare d'acollida i finalment adoptant), ens han explicat les seves experiències vitals amb un denominador comú: estar molt contents i orgullosos de les decisions preses i tot el que el procés d'acollida i/o adopció ha aportat a les seves vides.



En la darrera ponència hem tingut a en Tomàs de Fuenmayor com a educador social que ha treballat en diversos dispositius d'atenció a la infància i l'adolescència, actualemnt treballa en un dels pisos de l'Àrea de suport als joves tutelats i extutelats i ens ha explicat la finalitat d'aquest programa, els joves que hi poden participar, pros i contres del mateix, etc.
D'altra banda la Laia Barea, actualment integradora social i jove que participa del programa de l'ASJTET, ens va explicar una mica el perquè ella acaba formant-ne part, la protecció que va rebre d'una família d'acollida fins els 18 anys i com actualment té un seguiment, uns suports i ajuts. També ens ha explicat que forma part de la UJEC, Unió de joves extutelats de Catalunya, i del treball que intenten fer des d'aquesta entitat per a millorar la gestió i treball que fa l'ASJTET.



I finalment, com a cloenda i comiat hem tingut unes paraules d'agraïment de part de la nostra directora, la Irene Vall, a totes les persones que han aportat el seu saber i la seva experiència, a les que han participat com a públic, a les que ho han organitzat, a les moltes que han col·laborat d'alguna manera o altra... i ha encoratjat a posar fil a l'agulla per a una 6a jornada.




Durant tota la tarda vam tenir la possibilitat de veure l'exposició del SAIA del Bages "20 anys treballant per la protecció a la infància i l'adolescència. Una mirada a través de l'objectiu", que va estar exposada a la sala de jocs de l'EDN.


Moltes gràcies a totes i tots els que heu fet possible aquesta jornada!
Equip de professores i professors de la família de SSC de l'EDN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada