divendres, 16 de setembre del 2016

Fes-te donant de medul·la òssia !!!


La Tania Moreno, ex-alumna del CFGS d'Integració Social a l'EDN ens ha demanat de difondre aquest missatge per tal d'engrescar a altres persones a fer el pas que ha fet ella: és donant de medul·la òssia !!! 

Perquè cal fer-se donant ?  Us adjuntem el que ens expliquen des del Banc de Sang de Catalunya:

Quatre de cada deu malalts que necessiten un trasplantament de medul·la òssia no troben un donant compatible. El donant ideal és un home menor de 35 anys. Per això el Banc de Sang, de la mà de la Fundació Carreras i l’OCATT, està impulsant una campanya per aconseguir nous donants d’aquest perfil.
Les darreres xifres sobre trasplantaments i donació de medul·la òssia són molt esperançadores: cada cop hi ha més persones apuntades al registre de donants. Tot i això, encara es necessària més gent per assegurar-se que tots els malalts de leucèmia i altres càncers de la sang tenen un donant compatible.
Amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia el Departament de Salut ha explicat en una roda de premsa la situació de la donació a Catalunya.
Podeu consultar dades de la Conselleria clicant aquí.
Com fer-se donant
Pot ser donant de medul·la òssia qualsevol persona d’entre 18 i 55 anys que tingui bona salut.
Tot i això, els donants ideals són els homes d’entre 18 i 35 anys.
Per ser donant de medul·la òssia cal inscriure’s al Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia, que gestiona la Fundació Josep Carreras.
Per inscriure-s’hi cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang i dir-ho al metge durant l’entrevista. Caldrà emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang, s’extraurà una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.
També és possible inscriure’s al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per conèixer l’HLA.
A la web de la Fundació Josep Carreras hi ha testimonis de donants i receptors i tot allò relacionat amb el procés de donació. Per accedir-hi clica en aquest link.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada