divendres, 7 de desembre del 2018

Pot el model nòrdic ajudar a atendre millor els infants víctimes d’abús sexual a Catalunya?


Article publicat a Social.Cat el 4 de desembre de 2018

L'informe de Save the Children ‘Sota el mateix sostre’ constata que una de cada cinc persones ha patit violència sexual durant la infantesa

Pot el model nòrdic ajudar a atendre millor els infants víctimes d’abús sexual a Catalunya? Aquesta és la pregunta que intenta resoldre el darrer informe de Save the Children, ‘Sota el mateix sostre’, en què l’ONG analitza com podria implementar-se a casa nostra el sistema de ‘cases dels infants’ que ja funciona a països com Suècia o Islàndia. A més, en el document es recullen les darreres dades sobre violència sexual durant la infantesa. Les xifres constaten que una de cada cinc persones ha patit un abús sexual quan eren menors d’edat.
“L’abús sexual és una de les pitjors formes de violència que pateix la infància”, recorda l’ONG. I és que el 2017 es van interposar 549 denúncies per abusos sexuals a nens i nenes. A Catalunya, gairebé una de cada cinc persones, el 17% (15,5% dels nois i el 19% de les noies), ha patit abús sexual durant la seva infància.
“Més que en les altres formes de violència, el pitjor problema de l’abús sexual infantil és el secret i els tabús que l’envolten, per això, la majoria dels casos romanen ocults i els que surten a la llum topen amb una sèrie de dificultats que afegeixen dolor i patiment als nens i nenes”, recull l’informe de Save the Children.
A Catalunya, una vegada l’infant explica a algú del seu entorn els abusos sexuals que està patint, el camí a seguir és complex. El nen o nena ha de passar per quatre serveis diferents que no estan coordinats entre sí on ha d’explicar la seva història una vegada rere l’altra: policia, hospitals, serveis de protecció i jutjats.
”Això no només dificulta la seva recuperació, sinó que a més és perjudicial pel procés judicial ja que no es té cura del seu testimoni”, recalca l’ONG. El resultat és que set de cada deu casos oberts per abús sexual infantil no arriben a judici per manca de proves.
Per llegir l'article complet clica en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada