dijous, 9 d’abril del 2015

T.I.S.O.C. proposa un curs sobre patologia dual i drogodependència


Des de l'associació d'Integradors i integradores socials de Catalunya T.I.S.O.C. ens han fet arribar aquesta proposta d'un curs sobre patologia dual i drogodependència.
La patologia dual, denominació arbitrària com altres però que tots els clínics reconeixen, es pot definir com una malaltia designant l'existència simultània d'un trastorn addictiu i un altre trastorn mental, o la intersecció d'ambdues disfuncions. Avui dia és una realitat clínica que ja ningú pot desconèixer.
En la terminologia anglosaxona és més usual el terme «diagnòstic dual», que en realitat fa referència a dos diagnòstics independents o, en el millor dels casos, no pronuncia es sobre aquesta relació, tot i les dades que ve aportant la investigació.
Però també és recolzat per aquells que creuen que els símptomes comòrbids generalment són només producte de la neurotoxicitat ocasionada per les drogues sobre el sistema nerviós central.
En canvi, el terme «patologia dual» està més proper al model de vulnerabilitat genètica i biològica que predisposa a diferents fenotips psicopatològics, a l'existència de alteracions que fa a les substàncies més plaents que per a la resta dels individus, i aquestes deficiències, genèticament determinades, són corregides per l'ús de substàncies, conduint a l'automedicació. En algunes circumstàncies, els subjectes amb malalties mentals poden començar, per assaig i error, a usar i abusar de substàncies com temptativa d'automedicació i alleujar així els símptomes de la malaltia, amb la qual que s'enfronten a un risc més gran que és l'addicció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada