divendres, 16 de març del 2018

4a Jornada d'Integració Social EDN, aquest any sobre DROGODEPENDÈNCIES


Ahir, 15 de març de 2018 vam celebrar la 4a Jornada d'Integració Social EDN, el tema triat per la família Social de la nostra escola per celebrar la jornada d’aquest any, ha estat les drogodependències, un tema que en paraules, tant del senyor Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l’Associació Catalana de la Salut Pública de Catalunya,  com de l’alcalde de Navàs, senyor Jaume Casals, és un acte de valentia per part seva.






L'arrencada de la Jornada, tal com estava previst, va ser a càrrec de:

*Fina Vendrell i Vila, representant de titularitat Escola Diocesana de Navàs Fundació Privada. Que va donar la benvinguda a tothom i va agrair anticipadament la participació de tots els ponents, col·laboradors... (en la imatge la veiem a l'esquerra)
*Joan Colom i Farran, sub-director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Que després faria la primera ponència (segon per l'esquerra)
*Jaume Casals i Ció, alcalde i regidor de l’àrea de Serveis financers de Navàs. Va donar la benvinguda com a representant municipal i va encoratjar a seguir treballant en aquesta línia (segon per la dreta).
*Eloi Hernàndez, conseller de l’Àread’Educació, Cultura, Joventut, Esports i Comunicació del Consell Comarcal del Bages. Com a representant comarcal va explicar breument dos dels projectes que el Consell Comarcal del Bages té en relació a la prevenció de la drogodependència (a la dreta en la imatge).





La primera de les ponències, moderada per en Josep Oliva, va ser:

Adolescència i drogues, mites i realitats. El rol dels educadors.
*Joan Colom i Farran, sub-director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
Aquesta va emmarcar la situació actual i de recorregut sobre les drogodependències a Catalunya.
És un tema complex, però molt present en la nostra societat. En paraules del senyor Colom, l’any 1988 les drogues eren el 2n tema que més amoïnava els ciutadans. L’any 2016, aquest tema ha passat a ser el número 34, darrera de l’atur, la corrupció i el frau. Els temes canvien, però les drogues continuen ben presents, i per tant, és bo de pensar-hi i reflexionar-hi.







La segona ponència va estar moderada i conduïda per en Jaume Casals, alcalde de Navàs:

Consum recreatiu versus consum problemàtic.
*Otger Amatller i Gutiérrez, psicòleg especialitzat en prevenció i consums problemàtics. Coordinador de l’àrea de prevenció de la fundació Salut i Comunitat. Docent del Màster de la Universitat de Barcelona “Formació en drogodependències”.
Otger Amatller va fer una ponència molt participada pels assistents demanant i construint bona part del relat amb les aportacions de la gent. La fina línia entre la diversió i els problemes de l'addicció, el valor social del consum de certs productes/substàncies... van centrar el seu discurs. 
Otger Amatller, psicòleg especialitzat en prevenció i consums problemàtics va distingir entre el consum problemàtic i el consum recreatiu. En el consum recreatiu, de cap de setmana, va insistir en la importància del paper dels pares i professors per tal d’evitar-lo. Va explicar-nos que el patró de l’alumne adolescent consumidor  és aquell que surt el cap de setmana i que vincula el consum a la festa, i que entre aquest consum destaca l’alcohol, el tabac i el cànnabis. Aquí és on va insistir en la importància de parlar amb els nostres fills o alumnes per fer-los veure que tot això és un factor de risc per a més endavant, i que cal potenciar els factors de protecció entre els adolescents: el pensament crític, la capacitat de prendre decisions, el coneixement de la informació i el reforçament de l’autoestima.
Otger Amatller ens va plantejar una important qüestió per reflexionar: estem malament perquè consumim drogues o consumim drogues perquè estem malament?









La tercera ponència va ser moderada per Cristina Rovira i estava centrada i exposada per:

La detecció, tractaments i derivacions.
*Jordi Bernabeu i Farrús, psicòleg clínic, membre del CAS Bages (Centre d’atenció i seguiment de les drogodependències), divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia. Xarxa assistencial universitària de Manresa.
Va parlar de la part més sanitària del recorregut que vam fer durant tota la jornada, però portant-ho al terreny de l'anàlisi i la reflexió. Qüestionant si els recursos, les polítiques i el model actual d'intervenció des dels Centres de Salut Mental d'Adults CSMA i els CAS, Centres d'Atenció i Seguiment de les persones amb addiccions són les òptimes.
Ell ens va aproximar a la part sanitària del consum de drogues i va evidenciar que sovint el drogodependent és un malalt dual, amb una malaltia mental associada o no al consum de drogues (ja que sovint no sabem què va ser primer, si el consum o la malaltia).
Com a dada significativa, al marge de les drogues, també cal destacar que va parlar de les addicions al joc i que va destacar que cada any, 4 de 10 pacients que s’enganxen als jocs on-line, són menors de 20 anys.









La quarta ponència, moderada per en Ferran Pujolar, estava centrada en els tractaments, sota el títol:


Procés terapèutic en serveis especialitzats.
*Jordi Morillo i Vera, psicòleg clínic, director de la Comunitat terapèutica Can Coll de la Fundació Salut i Comunitat.
En Jordi Morillo va parlar de tot el procés que viu una persona des del moment que reconeix que té un problema, que no se'n pot sortir sol i que demana ajuda per ingressar en una comunitat terapèutica per a fer un tractament de deshabituació i desintoxicació de les substàncies addictives. Va parlar de la dinàmica d'una comunitat terapèutica, els horaris, els ritmes, els requisits...










La darrera de les ponències, conduïda per l'Albert Cunill, i que es centrava en el procés de reinserció social de les persones que han passat per processos terapèutics:


L’últim pas: la reinserció.
*Eduardo Torras i Hijar, crossworker i fundador del projecte sport2live.
*Gerard Vilella i López, integrador social en la residència Comtals de la Fundació AMPANS. Expert vital.
Aquesta va ser la ponència que tancava el cercle. Tant l'Eduardo com en Gerard, més enllà de la seva actual posició professional, van centrar molt el seus discursos des d'una posició vivencial: què va passar, què va portar-los a consumir, com se'n van sortir i, especialment, com va ser el procés de reinserció social. Va generar també molt d'interès el fet que en Gerard expliqués perquè va decidir estudiar Integració social, com va trobar feina en el sector....
Experiències i situacions vitals per tancar unes jornades marcades per una important participació dels assistents, amb preguntes que demostraven els dubtes i tabús que encara hi ha per parlar d’aquest tema. 

L’Escola Diocesana de Navàs va oferir la seva estructura per parlar-ne i conèixer-ne tots els detalls, però el missatge que ens n’hem de dur és el de la prevenció, que en una imatge que ens va deixar el Joan Colom es resumeix en l’acrònim CONNECTA, per parlar de drogues amb els nostres fills.
Confiança en nosaltres i en els nostres fills
Organitzar bons espais de comunicació
Negar-se a ser negatius
Negociar tot el que es pugui
Esperar el moment oportú
Cooperar molt per no haver de manar massa
Tolerar la discrepància
Afecte i respecte perquè ens tinguin confiança






Vam obsequiar a tots els ponents i col·laboradors amb uns detalls fets a casa nostra, a l'EDN, que en el fons el que pretenia era mostrar el nostre agraïment i  satisfacció per com tantes persones ens ho han posat fàcil per a fer una jornada de tan alt nivell.
Moltes gràcies a tots i totes !!!!

I com va dir la Puri Estruch en la cloenda.... "des de demà estarem pensant i preparant la 5a Jornada d'Integració Social de l'EDN"



1 comentari:

  1. Vaig trobar molt interessant totes les ponencies, cadascu des de la seva vessant, uns enmarcant el problema dins de la societat, l'altre en quina manera, com i perque s'arriba a ser drogodependent, i els altres, les maneres en que es poden tractar aquestes persones. finalment, l'experiencia vtial, per saber de primera ma, perque es cau en la dependencia de les drogues. Molt molt interessant. Enhorabona.

    ResponElimina