La Rosa Serrano, fundadora del Centre de Recursos dels Trastorns de l'Espectre Autista a la Catalunya Central avui ens ha vingut a fer una xerrada per explicar-nos la seva experiència coma mare d'una nena amb autisme, la seva lluita per aconseguir crear un servei imprescindible per tal de donar soposrt ales persones amb autisme, les seves famílies, etc. i per presentar-nos el llibre de contes que vab editar l'any passat "Puzle de Contes", un dels quals escrit per en Manel Justícia, professor de l'EDN-
El Centre de Recursos dels Trastorns de l'Espectre Autista és un espai on les famílies amb o sense un diagnòstic de TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) al seu fill o filla poden trobar Recursos. Està format per pares, mares i familiars de persones amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista), psiòlegs/es, infomàtics,... i sobretot voluntaris i voluntàries.
És un centre de Recursos, és a dir, allí es podran dirigir les famílies que reben el diagnòstic de TEA al seu fill (i també docents, psicòlegs, pedagogs, ...), per trobar:
- Els papers que necessiten per demanar ajudes a Benestar Social, Seguretat social, Generalitat... com Targeta de discapacitat, Grau de discapacitat, Fill a Càrrec, Dependència ... i els expliquem on i com realitzar els tràmits. Fins i tot se’ls ofereix la possibilitat d’omplir-los allà mateix amb una persona que els ajudi i que els indiqui on l’han de dur i quins horaris fan.
- Explicació del protocol de proves mèdiques a què se sol sotmetre el nen/a. Això ajuda a tranquil·litzar els pares, que moltes vegades no saben què fan els metges amb els seus fills. Mútua Manresana vol ajudar per tal que els tràmits s’agilitzin i que es puguin fer a Manresa, sense haver de desplaçar-se a Barcelona per a qualsevol cosa.
- Grups de pares que es reuneixen per parlar, explicar-se com els va...
- Biblioteca amb bibliografia específica sobre autisme o berta a tota la ciutadania que vulgui consultar-la.
- Llistat dels terapeutes de la zona que ens han recomanat els mateixos pares, però si prefereixen la teràpia domiciliària se'ls explica com l'estem fent i se'ls posa en contacte amb els professionals que la realitzen i, com que en aquest cas necessitaran un terapeuta (estudiant de psicologia, educació social, educació especial, logopèdia ...) que vagi a la casa a posar en pràctica el que des del gabinet de psicologia corresponent els proposin, els posem en contacte amb algú d'aquestes característiques de la zona (tenim llista d’estudiants).
- Plafons i altres tipus de recursos fets especialment per al nen/a (amb les seves fotografies, etc) tal com el demani el seu terapeuta en cas de fer teràpia domiciliària.
- Banc de joguines especialment vàlides per a la teràpia a casa. Quan uns pares necessiten una joguina de les que tenim al centre, la ve a cercar i a canvi ha de deixar-ne una altra que estigui en bones condicions. Així es va renovant el nostre banc de joguines. Ja en tenim unes quantes que han estat donades per pares i que són joguines en perfecte estat.
- Llistat de professionals (odontòlegs, perruquers, podòlegs...) que estiguin sensibilitzats amb els TEA i sàpiguen com tractar-los. Hem començat a establir convenis amb alguns d’ells.
- Un esplai obert els dissabtes al matí per tal que els pares puguin fer compres i encàrrecs amb tranquill·litat mentre els infants són atesos per voluntaris (joves de la Salle Manresa que ofereixen tallers de manualitats i jocs, en un projecte anomenat “Aprenentatge i servei”, una logopeda que vindrà de forma voluntària, una massatgista, quatre psicòlogues...).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada