divendres, 10 de febrer del 2017

Visitem el Taller Coloma i l'EEE Llar Santa M. de Queralt

Amb els grups de Primer i Segon d'Integració Social vam visitar el Taller Coloma a Avià, que té Centre Especial de Treball i també Centre Ocupacional. És un dels serveis que té l'Associació Pro-Disminuïts Psíquics del Berguedà.

El Taller Coloma té com a finalitat atendre i donar feina a persones afectades de disminució psíquica, persones que estan en edat laboral i que resideixen a la comarca del Berguedà. El Taller es va inaugurar el 9 de maig del 1984. Dins del Taller Coloma hi ha un Centre Especial de Treball (C.E.T.) i un Servei de Teràpia Ocupacional (S.T.O.).

El Centre Especial de Treball (C.E.T.) té com a finalitat realitzar un treball productiu, participant regularment en les operacions de mercat i tenint com a objectiu assegurar un treball remunerat i la prestació de serveis personals i socials que requereixin els seus treballadors, a part de servir com a integració social. Pretenem que els nois i noies que hi treballen puguin esdevenir autònoms econòmicament i que per tant no hagin de dependre d’altres persones. Així doncs el CET del Taller Coloma, a través de feines i serveis productius, ocupa a nois i noies que perceben per la seva feina el Salari Mínim Interprofessional i gaudeixen de Seguretat Social. 

El Servei de Teràpia Ocupacional (S.T.O.) proporciona, mitjançant una atenció de tipus rehabilitador integral, els serveis de teràpia ocupacional i d’ajustament personal i social, a fi que cada persona pugui assolir la seva màxima integració social. L’atenció que es dispensa està destinada a aquelles persones que per la seva afectació física o psíquica , no poden arribar a un determinat nivell de capacitat productiva i per tant no poden cenyir-se a una relació laboral.

En el Servei de teràpia Ocupacional les activitats d’ocupació terapèutica que s’hi realitzen són feines del mercat laboral ordinari, proporcionades per empreses de la comarca i d’àrees industrialitzades. El resultat final és un producte ben acabat i de qualitat. Dins el camp de l’Ajust Personal i Social, partint de les capacitats i preferències de cadascú, proposem diferents activitats (música, fisioteràpia, piscina, caminades, teràpia ocupacional, informàtica, costura, ...) destinades a aconseguir millores en l’autonomia personal, en la comunicació, en la salut i en l’autonomia social.

Moltes gràcies a la Carme (directora) i la Marta (treballadora social) per l'acollida i l'atenció que ens van brindar durant tota la visita !



Vam visitar també l'EEE Llar Santa Maria de Queralt, on molt amablement ens van atendre la directora, la Mercè Ribera, i la logopeda Teresa Cirera, que ens van explicar la història, les funcions de l'escola, la població que atenen i la Teresa ens va mostrar bona part del treball que es fa al voltant de la comunicació i el llenguatge.

L´Escola d´Educació Especial LLAR SANTA MARIA DE QUERALT és un centre privat concertat per la Generalitat de Catalunya, creat a Berga l´any 1972. És l´únic centre d’aquestes característiques de la comarca i atén una trentena d’alumnes d’edats compreses entre 3 i 20 anys amb necessitats educatives especials. L’escola s'organitza en tres etapes: Educació Infantil ( de 3 a 6 anys), Ensenyament Bàsic ( de 6 a 16 anys, inclou Primària i Secundària) i Transició a la Vida Adulta (de 16 a 20 anys).

La finalitat de l'escola és oferir un entorn que faciliti al màxim el creixement i desenvolupament personal dels nostres alumnes, millorant així la seva qualitat de vida. L’acció educativa parteix de les potencialitats, capacitats i motivacions de la persona, per tant es fa un plantejament de treball individualitzat i adaptat a la persona. Es prioritzen metodologies globals, metodologies de treball cooperatiu i de treball per projectes, prioritzant aquells aprenentatges que siguin funcionals, contextualitzats i significatius per als nostres alumnes. El constructivisme, la comunicació augmentativa i alternativa, l’Estimulació Basal són alguns dels conceptes en què es basa la nostra pràctica educativa.

Les àrees que es treballen són les següents: comunicació i llenguatge (llenguatge oral, llenguatge escrit i comunicació augmentativa i alternativa), matemàtiques, coneixement del medi natural, social i cultural, educació artística, motricitat (educació física, psicomotricitat, fisioteràpia), autonomia personal i socialització.

Les activitats de reforç pedagògic que es realitzen són: sortides culturals, hipoteràpia, natació i teràpia aquàtica, aula multisensorial, colònies escolars i celebracions de festes i tradicions. L’equip professional està format per: mestres, educadors, logopeda, fisioterapeutes, psiquiatre i treballadora social. L’escola compta amb el servei de menjador, transport escolar, atenció psiquiàtrica i atenció social.

Moltes gràcies Mercè i Teresa per l'atenció i la passió que vau posar en tot el que ens vau explicar i mostrar !!!

Per a accedir a la web de APDPB clica aquí.
I per accedir directament al Bloc de l'escola  pots clicar aquí.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada