dijous, 4 de juny del 2015

Una ruta per la realitat que ens envolta. Recursos contra l'exclusió social.



Comencem pel principi, definim el concepte d'exclusió social: 
Aquest va sorgir a França, el qual s'entenia com una ruptura dels llaços socials, la qual cosa afectava a la tradició francesa d'integració nacional i solidaritat social. La seva creació s'atribueix a René Lenoir, Secretari d'Estat d'Acció Social en el govern de Chirac.
Actualment ens trobem endinsats en el s. XXI, en plena era tecnològica, cada dia rebem noticies de la presentació d'un nou aparell que ens farà la vida mes fàcil, per  a qui farà la vida mes fàcil?
Ens mantenim en una societat que navega sense direcció, som les espurnes de l'explosió de la bombolla immobiliària, els fills de la crisi i nets de la guerra. Degut a aquesta situació, i d'altres anteriors que fa anys que carreguem a les espatlles, algunes persones han pres consciència i s'han unit per crear recursos per tal d'ajudar a assolir les necessitats bàsiques que moltes persones no tenen cobertes. Malauradament la majoria d'aquest recursos son de caràcter privat. 
Comencem per Europa, perquè creiem que es lo mes pròxim en la llunyania, ja que fora d'aquí tot el que passa ens fa pena durant uns instants quan posen la noticia del que ells diuen que passa a la televisió, tret d'això, no ens importa gent, som així d'egoistes.


Parlem d’Europa:
- 123 milions d’europeus es troben en exclusió social .
-Trobem que Bòsnia es el país amb mes pobresa, degut a la tragèdia que arrosseguen.
Quan hem fet una recerca sobre els recursos per afrontar l'exclusió social en Europa el que hem trobat en primera plana son les estratègies del govern per eradicar-la, però no creiem que aquestes siguin realment útils, els serveis que si estan lluitant per aquesta causa son aquells que hi treballen cos a cos, i costen de trobar. Per tant topem amb que des de l’àmbit públic hi han poques solucions.
Però  Europa ens queda una mica lluny, continuem el camí cap a casa i passem per Espanya, on no aprofundirem en RES, ja esta tot dit, però hi ha molt poc fet.

 A Espanya:
"Espanya es el 2n país amb mes pobresa infantil"
 "cinc milions de persones que es troben en situació de exclusió social extrema"
" s'ha duplicat la exclusió social en els últims  sis anys"
"11,7 milions de persones troben afectades per diferents processos d'exclusió social"
" 200.000 famílies acollides a un programa de renta mínima" ...
I la resposta que hauria de donar el govern, no hi es, nomes trobem paraules plenes d'esperança i brots verds, per  ja se sap que passa amb les paraules quan hi ha vent. La majoria d'ajudes que reben les persones amb necessitat prové de l'àmbit privat, gràcies a menjadors socials, a albergs, centre oberts, bancs d'aliments... moguts per ciutadans corrents sense cap sou extraordinari, així les persones poden anar sortint. 

I la gent perquè no es queixa i demana respostes al govern? 
Potser si es queixen per  no els escolten, o potser no es queixen massa fort perquè mentre puguin tenir un plat i un llit no volen fer soroll per si de cas. Aquesta es l'actual societat del benestar.


Catalunya:
“ la Generalitat destina més de 850 milions d’euros a la lluita contra l’exclusió social”
La Generalitat té 13 objectius estratègics que s’emmarquen dins de cinc grans eixos:
 - Pobresa i inclusió social en la infància i l'adolescència
 - Cobertura de les necessitats bàsiques
 - Ocupació
 - Habitatge
- Àmbit relacional i comunitari
Entitats de caràcter privat que treballen contra l'exclusió social:
 - Formació treball
 - Associació Tapís
 - Engrunes
- Creu Roja
 - Càritas
- Fundació FOESSA ...

A la ciutat de Barcelona, trobem la xarxa d'Atenció a les persones sense llar.  
Contem amb mes d'una trentena d'entitats participants, les quals treballen per que tota persona pugui tenir dret i accés a un sostre, un plat de menjar, roba, higiene... totes aquelles cosetes que si les tenim cobertes no donem importància. 

Aquestes entitats tenen els següents objectius:
 ▪ Compartir coneixement , experiències i informació tot estimulant la reflexió, l'anàlisi i el diàleg.
▪ Actuar de manera conjunta i coordinada a través de projectes concrets.
 ▪ Donar impuls a la innovació.
 ▪ Sensibilitzar el teixit social i la ciutadania.


La ciutat de Manresa:
A Manresa trobem la Xarxa per la Inclusió Social, la qual està constituïda per persones jurídiques que expressin la voluntat de formar-ne part i siguin reconegudes com a agents per a la inclusió i cohesió social per la resta de membres.  Aquesta conta amb unes 40 entitats que contribueixen al suport de diferents sectors, abraçant temes socials, sanitaris, diversitat funcional…
A Manresa trobem un personatge que a agafat empenta en aquesta causa, es Sor Lucia, la qual ha  promogut la Fundació Rosa Oriol ( On darrera hi trobem a l'empresa Tous i a l'Helena Rakosnik)

Arribem a casa, Súria:
A Súria s’han posat en marxa un projecte d’horts socials, pensats bàsicament per formar i donar feina a persones aturades i amb risc d’exclusió social, però sense tancar portes a ningú.
Sempre hi ha hagut voluntariat social, per  com a conseqüència de la crisi hi ha hagut la necessitat de crear l’Associació de Voluntariat a Súria, va ser creada al 2011. Aquesta associació ha posat en marxa tres línees d’actuació: 


 Aliments Súria Aquest es basa en quatre accions bàsiques:
 1- Captació d’aliments
2- Emmagatzematge
3-Distribució
4- Administració
Els productes provenen bàsicament de les donacions particulars i de la fundació Banc d’Aliments de Barcelona, a la qual està adherit. A més Aliments Súria també rep cada quatre mesos els aliments del programa d’ajuts de la Unió Europea.

Infant Súria, es un projecte destinat a infants de primer fins a sisè de primària que es trobin en risc d’exclusió social i tinguin necessitats educatives específiques. Fins ara s’han fet activitats esportives, tallers de contes, poemes i teatre, informàtica, manualitats i jocs, tot això  amb la col·laboració de persones voluntàries. De cara a l’any que ve es pretén afavorir l' integració dels infants en la vida social de la vila a través de les Caramelles.

Accions de suport a persones amb necessitats físiques o psicològiques Aquest consisteix en donar suport emocional o pràctic a gent gran i persones amb pocs recursos. Aquest projecte es troba en fase inicial i es reten que els voluntaris rebin una formació específica amb el suport de Creu Roja de Manresa, per tal que l’atenció donada respongui plenament a les necessitats de les persones ateses. (La qual cosa està molt bé, però  desprofesionalitza als que treballem en aquest àmbit).
Finalment trobem l’últim i mes nou recurs:

Creació de l’Espai d’Atenció Primerenca, el qual ha estat promogut per l’Associació de Voluntaris, l’objectiu del nou servei serà detectar i atendre possibles situacions de risc en el desenvolupament dels infants.

Com poden ser els recursos del futur?
Desprès d'haver fet aquesta mirada a l'actualitat que ens envolta, anem una mica mes enllà, i de manera hipotètica parlem dels recursos que creiem que hi haurien d'haver en un futur, potser no gaire llunyà.
- Esperem que les necessitats bàsiques siguin les mateixes que en l'actualitat, això  voldrà dir que tot i l'avenç tecnològic, continuarem sent persones, i això es lo mes important, per tant creiem en els serveis que ofereixen un plat de menjar, aliments per emportar, albergs on passar la nit i espais per a la higiene...
- Creiem que una acció indispensable hauria de ser la de fer números i calcular quants habitatges hi han buits i quanta gent hi ha vivint al carrer, potser així es podria arreglar una part de la situació nefasta en la que ens trobem.
- Potser seria positiu encaminar els recursos cap a el que ens sobra i no el que ens falta, es a dir, potser ens sobren tants representants polítics amb tants grans sous i cotxes oficials, si escapcem el que ens sobra podrem quedar-nos amb la mesura justa i així ampliar altres camps que actualment es troben estancats, com es el tema sanitari, social, educatiu... però  això  només es la nostra opinió utòpica, per desgracia estem vivint en una societat on no està permès plantejar aquest temes, es molt mes fàcil dir que lluitem contra la pobresa que dir que lluitem contra la riquesa.

Selene i Tània Moreno

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada