dissabte, 12 de març del 2016

2a Jornada d'Integració Social "Innovació en l'atenció a les persones grans en l'àmbit social"

El dijous 10 de març de 2016 vam fer la 2a Jornada d'Integració Social, aquest any centrada en l'atenció a la gent gran des d'aquest sector i tenint present que totes les ponències giraven al voltant de la innovació i la millora continuada de la qualitat en l'atenció a aquest col·lectiu.
En primer lloc posem la imatge promocional de la jornada, el cartell:

Cartell realitzat per l'alumna de 1er d'Integració social Dolors Serra Álvarez

Cal dir que la sala d'actes gairebé ens va quedar petita amb l'afluència d'alumnes, assistents inscrits (sobretot del sector professional que atén a la gent gran: tècnics en atenció a les persones dependents, tècnics sociosanitaris, infermers/es, treballadors/es socials, terapeutes ocupacionals, etc. ), ponents, organitzadors....
En la següent imatge podem veure un grup d'alumnes a punt d'entrar a l'acte.

Grupet d'alumnes de primer d'Integració social a punt d'entrar a la Jornada.



L'acte inaugural ha estat a càrrec de diverses personalitat. El primer en donar la benvinguda als assistents ha estat en Josep Vargas, director en funcions de l'EDN. Posem un fragment del seu discurs:



"Sota el títol de “INNOVACIÓ EN L’ATENCIÓ A LES PERSONES GRANS EN L’ÀMBIT SOCIAL”, els professors de la família professional de Serveis socioculturals i a la comunitat de l’EDN volen donar valor a diversos col·lectius socials que avui ens concentrem aquí:

Per una banda a la gent gran, l’eix primordial d’aquest acte, un col·lectiu que cada dia té una esperança de vida major, per al qual cada dia es despleguen més recursos, programes, serveis... però per altra banda un col·lectiu a voltes poc valorat, en alguns casos patint de soledat i en molts altres sentint-se una càrrega, però també en molts casos vivint molts anys amb molta autonomia, gaudint plenament de la vida i, si cal, ajudant als fills i als néts a tirar endavant.

D’altra banda el col·lectiu de treballadors, especialment treballadores, que atenen a les persones grans (sigui en residències, centres de dia, a nivell domiciliar, suport hospitalari....), un col·lectiu divers, amb gerocultors i gerocultores, tècnics i tècniques en atenció sociosanitària, auxiliars d’infermeria, infermers/es, integradors/es socials, terapeutes ocupacionals, educadors/es socials.... que avui veniu per rebre alguna cosa que, ja sigui com a model de manera de treballar, ja sigui com a idees per pensar com millorar la vostra tasca, avui voleu créixer a nivell professional.

I per últim totes les persones que us esteu formant, aquí a l’EDN o en altres institucions formatives, i que avui teniu l’oportunitat d’aprendre, créixer i avançar tant a nivell acadèmic, a nivell professional com a nivell personal.

L’equip de professors que han organitzat aquestes jornades  estan convençuts que els professionals que ens faran avui les seves aportacions magistrals, totes elles des de l’experiència pràctica, però també amb la idea de fons de voler millorar continuadament l’atenció cap a les persones grans de la nostra societat, seran d’un gran valor per a plantejar-nos, replantejar-nos, temes molt importants."

 Fotografia de l'acte inaugural amb la sala gairebé plena del tot

En Josep Vargas, dret i a l'esquerra de la imatge, director en funcions de l'EDN, donant la benvinguda.

Tot seguit van tenir unes paraules per als assistents en Jaume Casals, alcalde de Navàs i regidor d'educació, en següent lloc l'Agustí Serra, com a regidor de sanitat i d'atenció a les persones de l'ajuntament de Navàs i, per tal de tancar l'acte d'inauguració, la Mar Raluy, coordinadora territorial d'Ensenyaments professionals a la Catalunya Central.

A la taula podem veure, d'esquerra a dreta: Jaume Casals, Agustí Serra i Mar Raluy.



Després vam escoltar a la Cristina Llohis i a la Mireia Valdés, directora dels Centres Ocupacionals d'AMPANS i coordinadora del centre ocupacional La Llum d'AMPANS respectivament, que ens van explicar la seva experiencia en relació a l'envelliment de les persones amb diversitat funcional en aquesta entitat que el 2015 va celebrar els seus 50 anys d'experiència.

Cristina Llohis, durant la ponència, observada per Mireia Valdés i Noemí Gudayol,
 professora de l'EDN i tutora de segon d'integració social, que les va presentar i acompanyar.


Cristina Llohis, directora dels centres ocupacionals d'AMPANS.


Mireia Valdés, coordinadora del centre ocupacional la Llum d'AMPANS.



Tot seguit la Gemma Deulofeu, psicòloga i sexòloga, ens va fer una classe magistral per entendre que la sexualitat en totes les seves expressions forma part de nosaltres, els humans, sigui quina sigui la nostra edat, orientació sexual, diversitat funcional, etc.
Respecte, autodeterminació, plaer, creativitat... i moltes altres paraules positives van anar dibuixant un mapa d'idees que cal tenir present en atendre a les persones grans, com qualsevol persona de l'edat que sigui.

En la imatge podem veure a Gemma Deulofeu a l'esquerra i la Puri Estruch, 
professora de l'EDN, presentant-la als assistents.


Gemma Deulofeu, psicòloga i sexòloga, en plena ponència.


Una altra imatge de la presentació de Gemma Deulofeu.



Tot seguit vam fer una pausa descans, per a berenar una mica i desconnectar un moment abans d'iniciar la segona part de la Jornada.

Una imatge de la sala de jocs de l'EDN mentre es feia el descans i piscolabis.


Alumnes i professors d'Integració social durant el descans.


Una altra imatge de la sala de jocs de l'EDN, espai que es va prestar per a fer-la petar, trobar coneguts...



A continuació ens vam tornar a concentrar en la sala d'actes per a engegar la segona part de la Jornada.

En la imatge podem veure l'atenció amb que es van seguir les ponències de la 2a Jornada d'Integració social.



Tot seguit la Carme Colillas, treballadora social, i la Sònia Pallarès, educadora social, membres dels Serveis socials del Consell comarcal del Solsonès, ens van presentar la seva campanya "Tracta'm bé" que amb els tres anys que porta de vida s'ha convertit en un referent a nivell català com a programa de prevenció de maltractaments i situacions de risc d'exclusió social de les persones grans.
Ens van explicar com en aquests tres anys el van anar desplegant i com van anar involucrant a diferents sectors i col·lectius socials de la comarca del Solsonès.

Carme Colillas i Sònia Pallarès presentades per l'Albert Cunill, 
professor de l'EDN i tutor de primer d'integració social.


Carme Colillas a l'inici de la presentació, seguida per la seva companya Sònia Pallarès.


Sònia Pallarès explicant alguns dels principis rectors de la campanya.


En la imatge veiem la ressenya d'un dels contes per a infants 
editats en la campanya, "El misteri de l'àvia Lluïsa".




La quarta i última ponència de la Jornada va estar a càrrec de Maria Llumà, treballadora social, actualment directora de la residència d'avis La Sagrada Família de Manresa que ens la seva presentació ens va plasmar les principals idees del màster sobre el nou model d'atenció a la gent gran que acaba de realitzar, el Model d'atenció centrada en la persona, on els avis, les persones grans, han de poder decidir sobre moltes de les coses que passen en la seva vida, trencant amb l'esquema clàssic de les residències, on la major part de coses que s'organitzen i com es duen a terme estan més pensades per a facilitar el treball dels professionals, reduir costos de les institucions, facilitar l'organització i gestió a nivell institucional.... però que a voltes obliden preguntar què vol, què espera, a què dóna valor cadascuna de les persones ateses.

 Maria Llumà, que ha estat presentada i acompanyada per l'Anna Pons, 
professora de l'EDN, observada per aquesta.


 La presentació de la Maria Llumà va aixecar aplaudiments i una colla d'intervencions per part del públic.


Maria Llumà atenent les preguntes del públic, amb el suport de l'Anna Pons.




A totes les ponents els hi vam donar un record de la Jornada per tal de mostrar el nostre agraïment, cal dir que els records els vam fer nosaltres, amb la col·laboració dels tecnòlegs, que ens van imprimir en 3D les figures del logo d'Integració social.

En la foto podeu veure un dels records que vam entregar a tots els 
ponents i autoritats que van participar en la Jornada.

Imatge de la sala d'actes moments abans de fer la cloenda de la Jornada.

Aquí podem veure l'equip organitzador de la 2a Jornada d'Integració Social just després d'acomiadar a tothom, posar tot a lloc.... Amb ganes d'agrair a totes les persones que han col·laborat d'una manera o altra a que aquesta hagi arribat a bon port. Des de temes logístics, econòmics, tecnològics, tècnics i professionals, pràctics... MOLTES GRÀCIES
 A TOTHOM !!!!   
 I que sapigueu que ja anem posant fil a l'agulla a la següent !


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada